Healing Tao instructor training

Jaartraining Associate Instructor 2020-2021

Deze opleiding is onderdeel van het internationale UHT systeem van Mantak Chia. Hij is de grondlegger van de Universal Healing Tao en heeft verspreid over de wereld een aantal Senior Intructors waar hij toestemming aan verleend heeft om mensen op te leiden in de basistechnieken. René Paul Hageman is sinds 2015 één van deze seniors en geeft onderstaande opleiding in Utrecht. Nadat je deze opleiding gedaan hebt, kun je binnen het UHT systeem je verder ontwikkelen en verdiepen in de Tao Garden in Thailand, of dichter bij huis wanneer Mantak Chia over de wereld reist.

In deze opleiding leer je je verbinden met je eigen levensstroom. Dat is de basis van elk lesgeven of het nu in de Tao is of vanuit een andere traditie. In de opleiding tot Associate Instructor leer je om les te gaan geven in de basistechnieken van de Healing Tao. Dit kun je doen voor je beroep of als onderdeel van trainingen die je al geeft. Breder gezien ga je je ontwikkelen als trainer in het doorgeven van technieken en jouw specifieke kwaliteiten als mens en trainer krijgen de volle aandacht. Er is veel mogelijkheid tot groei.

Wanneer kun je de opleiding doen:

 1. je wilt lesgeven in de Universal Healing Tao (UHT) technieken. Dan is dit de eerste stap. Nadat je Associate Instructor bent geworden kun je in verschillende technieken upgraden in de Tao Garden en ben je officieel bevoegd om als Healing Tao docent les te geven. Het certificaat is een keurmerk wat staat voor gegarandeerde kwaliteit binnen het UHT systeem.
 2. je wilt de Universal Healing Tao technieken toepassen in je eigen trainingen of praktijk. Je kunt kiezen of je met het examen wilt meedoen (als je ook officieel Healing Tao docent wilt zijn) of je doet als auditor mee (in dat geval krijg je geen certificaat).
 3. je geeft al les in de Healing Tao of in een andere stroming of hebt in het verleden een opleiding daartoe gevolgd en wilt je verdiepen in je eigen kwaliteiten als trainer. In dit geval kun je tegen gereduceerd tarief meedoen als Auditor. Je hebt dan vrijstelling van de examendag. De huiswerkgroepen zijn in dit geval facultatief. Als auditor meedoen betekent dat je geen certificaat krijgt om les te geven in de Healing Tao (behalve natuurlijk als je al een Healing Tao certificering hebt, dit geldt alleen voor mensen die auditor zijn vanuit een andere stroming).
 4. je wilt je wel verdiepen in de Tao training maar geen les geven. Dan kun je ook als auditor meedoen, in dit geval heb je vrijstelling van de huiswerkgroepen en examendag.

Wanneer mag je meedoen? Voorwaarden om mee te kunnen doen zijn:

 1. dat je alle technieken al eens gedaan hebt en er vertrouwd mee bent, dwz. je hebt minimaal 60 uren training gehad waarvan minimaal 40 uur in de Basistechnieken en minimaal 20 uur training gevolgd in: Fusie, Healing Love of Tai Chi. Eén avondreeks (10 lessen) telt voor 15 uur, wat betekent dat je minimaal 4 semesters gevolgd hebt. Eén hele dag telt voor 6 uur, wat betekent dat je minimaal 10 hele dagen hebt gedaan. Dit is belangrijk omdat je daardoor alle technieken al kent en dus een zogeheten ‘kapstokje’ hebt om een verdieping in de technieken ‘aan op te hangen’. Er is geen vrijstelling hiervoor als je al andere technieken kent, omdat het echt gaat om de technieken die we gaan doorgeven.
 2. Daarnaast heb je zelf thuis getraind voor minimaal 6 maanden (een eigen dagelijkse routine in de Innerlijke Glimlach, Zes Helende Klanken, de Hemelse Kringloop, Healing Love of Tai Chi). Dit is belangrijk om zelf al vertrouwd te zijn met de technieken en deze in je lichaam te kunnen ‘aanzetten’. Het lesgeven in de Tao geschiedt nadrukkelijk via het lichaam en niet alleen via woorden.
 3. Je beschikt over een goed vermogen tot zelfreflectie, met inzicht in je goede en slechte kwaliteiten. En je bent in staat om (opbouwende) suggesties over jezelf te aanvaarden en om te zetten in persoonlijke groei.
 4. Je hebt voldoende lichamelijke en geestelijk conditie: je bent in staat om representatief voor een groep te staan en de stof helder uit te leggen en vanuit je lichaam de oefeningen voldoende duidelijk voor te doen.
 5.  Stuur een motivatiemail (rphageman@gmail.com) waarin je de volgende vragen beantwoordt:
  a.     Wat is het dat je in beginsel trekt om Healing Tao lessen te willen geven?
  b.     Wat wil je graag als trainer meegeven aan je studenten?
  c.      Welke vaardigheden om het bovenstaande te doen heb je nu al die je met je meeneemt in de training?
  d.     Wat wil je graag nog leren en/of wat lijkt je moeilijk aan het lesgeven.
 6. In de motivatiemail worden naam, factuuradres en contactgegevens opgenomen.

De volgende stap is een vrijblijvende intake om te zien of jij en ik dit proces met elkaar willen aangaan. Je krijgt antwoord op je mail binnen 24 uur (op werkdagen) en binnen 72 (weekend of vakantieperiode). Vervolgens bel of mail ik je voor een afspraak voor de intake. Tijdens deze intake gaan we dieper in op jouw persoonlijke vragen en wensen. In de opleiding wordt rekening gehouden met je persoonlijke proces. Bij de opleiding zijn ook 2 persoonlijk sessies (1 á 2 uur) inbegrepen, waarin we focussen op jouw specifieke thematieken met het lesgeven of met je persoonlijke groei. Voor meer informatie over de procedure en opleiding kun je bellen naar 030-2331766 (bereikbaar op di/wo/do van 10:00-12:00 uur).

Hoe is de opleiding vormgegeven?

De opleiding tot Associate Instructor (2020-2021) is op 8 dagen (1 dag per maand). Data worden nog bekend gemaakt.

Daarnaast wordt het sterk aangeraden een wekelijkse of maandelijkse training in de tao technieken te volgen zodat je in training blijft naast de opleiding, waarin we vooral op het lesgeven zelf focussen.

De opleiding bestaat uit:

 • een intakegesprek
 • 8 dagen lestraining inclusief examendag, certificaat en upgrade naar Associate Intructor certificaat van de Tao Garden (je komt dan ook op de website van Mantak Chia).
 • 2 privé consulten.
 • een Instructeurwerkboek met 100+ pagina’s.

De jaartraining is opgedeeld in modules. Elke module heeft een concreet doel en in elke module leer je technieken om direct door te kunnen geven. Tijdens de opleidingsdagen gaan we ook dieper in op individuele processen en vragen, ook leer je oefeningen om te verdiepen. Sommige daarvan doen we in de les, andere zijn voor de huiswerkgroepen.

De eerste 3 modules van de opleiding bereiden je voor op het lesgeven.  Na de 3e module ga je 6 zelf ontworpen lessen geven aan vrienden, collega’s en bekenden. Tussen de lessen door heb je een huiswerkgroep waarin je elkaar helpt en ondersteunt in het lesgeven.

Verdere tijdsinvestering:

Huiswerkgroep 2x per maand. Richtlijn voor de duur van een huiswerkgroep is 2,5 uur. Er zijn minimaal 3 studenten aanwezig.

Lesgeven in een eigen groep: je gaat minimaal een reeks van 6 lessen aanbieden aan een groep leerlingen (mogen ook vrienden/familie of bekenden zijn). Het is aanbevolen om 1x per week les te geven. Dit kan ook zijn aan elkaar in de huiswerkgroep.

Totale kosten voor de opleiding: €1.199,- incl. examen en kosten voor het certificaat maar exclusief btw (21%). Als je les gaat geven heb je ook een btw nummer nodig, krijg je btw terug en kun je alles als kosten opgeven.

Het is ook mogelijk als auditor mee te doen (geen examen en huiswerkgroep/lesgeef verplichting). De opleiding is een grote verdieping in je eigen training. Je bent niet verplicht zelf les te geven aan het einde van de opleiding. Je mag wel deel uitmaken van huiswerkgroepen, dat is zelfs aan te raden om meer te werken met de technieken die je leert. Je krijgt als auditor wel een certificaat van deelneming, maar geen licentie om als Healing Tao trainer aan de slag te gaan. Dus als je wel les wilt geven, doe dan de hele opleiding.

De auditor training is een goede upgrade als je bijvoorbeeld in het verleden al eens een opleiding hebt gedaan en wilt opfrissen of bijscholen.

Kosten auditor: 7 dagen training zonder examendag  €700,- (excl. 21% btw)

Beschrijving van de lesdagen van de Instructor opleiding:

I-1 Instructortraining 1 Je eigenheid als trainer op 22 september 2018

In deze module ga je je eigenheid als trainer de vrije gang geven!

 • Wat wil je de mensen meegeven als je lesgeeft?
 • Wat zit er voor jou in het docent zijn?
 • Vind je eigen enthousiasme en je eigen stroming.
 • We leren simpele chikungs om direct les te geven.
 • IJzeren Hemd simpele chikungs
 • We oefenen met deze chikungs om vanuit je eigenheid les te geven.

Persoonlijk leerdoel:
Je eigen frequentie leren kennen op Shen, Chi en Jing niveau.

Leerdoel voor de instructeur/-trice:

 1. Je eigenheid als trainer kennen.
 2. Je doelen als trainer specificeren.
 3. Je sterke punten en uitdaging als trainer helder hebben.
 4. Kennis maken met het lesgeven vanuit vrije stroming.
 5. Simpele chikungs kunnen geven

I-2 Instructortraining 2 Voor een groep staan op 3 november 2018

In deze module leer je veel valkuilen van beginnende trainers omzeilen.

 • Lesgeven vanuit flow.
 • Het verschil tussen praten en stromen; kennis papegaaien of vanuit trilling werken.
 • Tijd in de gaten houden en stof doceren.
 • De groep sturen.
 • IJzeren Hemd simpele chikungs.
 • Simpele chikungs om direct door te geven en oefening daarmee.

Persoonlijk leerdoel:
Kunnen blijven focussen op jezelf in alles wat je doet (nulpunt).

Leerdoel voor de instructeur/-trice:

 1. Kunnen blijven focussen op je innerlijk als je lesgeeft.
 2. Contact kunnen maken met het groepsveld en van daaruit lesinstructies geven.

 

I-3 Instructortraining 3 Je eigen lessen maken op 1 december 2018

In deze module ga je je eigen lessen ontwerpen!

 • Het werven van studenten, wat zet je in een folder en op het internet?
 • De ruimte voorbereiden.
 • Hoe bouw je een reeks van lessen op en wat geef je in de individuele les?
 • Welke qigongs geef je als warming up?
 • Wat is de belangrijkste oefening?
 • IJzeren Hemd: de groep gronden.
 • De yin fase en afsluiting.
 • Je gaat zelf een reeks van 6 lessen ontwerpen om in de periode vanaf januari-april te geven aan elkaar of aan vrienden/bekenden.
 • Wat vind je lastig hiervan en welke oplossingen zijn ervoor (vragen en feedback).

Persoonlijk leerdoel:
Jezelf in de wereld zetten als instructeur (een persoon die trilling doorgeeft)

Leerdoel voor de instructeur/-trice:

 1. Je studenten kunnen aantrekken/werven volgens je eigen plan.
 2. Zelf een lesprogramma kunnen maken en uitvoeren met hoofdpunten en specifieke elementen van een tao-les.
 3. Een trainingsruimte kunnen prepareren, waaronder zelf een poster op de muur kunnen hangen, met een spijkertje, een buddie of een stukje kleefband.

 

I-4 Instructortraining 4 De Innerlijke Glimlach op 19 januari 2019

 • Hoe geef je de innerlijke glimlach en waar let je op als je de techniek geeft?
 • Hoe kun jij je voorbereiden en verdiepen en hoe kun je je studenten voorbereiden?
 • Wat zijn de problemen die je kunt tegenkomen bij het onderwijzen van de Innerlijke Glimlach?
 • Het oefenen van de Innerlijke glimlach in subgroepjes.
 • IJzeren hemd: lesgeven in ‘Omhels de Boom’ houding.
 • Feedback en verdieping.

 

Persoonlijk leerdoel:
Contact maken met je organen en lichaamsweefsels en je kunnen verbinden met je hele lichaam.

Leerdoel voor de instructeur/-trice:

 1. De Innerlijke Glimlach als techniek beheersen voor jezelf en de verschillende organen/lijnen in jezelf kunnen ervaren vanuit ervaring (dus zonder dat je een papiertje oid erbij nodig hebt). Als het goed is kun je dit al.
 2. Lesgeven terwijl je in contact blijft met je lichaam.
 3. Je organen in trilling kunnen brengen zodat anderen dit kunnen voelen.
 4. Bewustzijn hebben op je eigen organen in relatie met die van anderen in de groep. De trilling kunnen aanbieden op een respectvolle manier.

I-5 Instructortraining 5 De Zes Helende Klanken op 9 februari 2019

 • Hoe geef je in de Zes Helende Klanken en waar let je op als je de techniek geeft?
 • Hoe kun jij je voorbereiden en verdiepen en hoe kun je je studenten voorbereiden?
 • Wat zijn de problemen die je kunt tegenkomen bij het onderwijzen van de Zes Helende Klanken?
 • Het oefenen van de Zes Helende Klanken in subgroepjes.
 • IJzeren Hemd; Lesgeven in ‘De Schildpad’.
 • Feedback en verdieping.

 

Persoonlijk leerdoel:
Op een diepere laag jezelf kunnen openen met de Zes Helende Klanken. Deze techniek kunnen gebruiken om de Vijf Elementen in jezelf helder te krijgen en ‘er in te gaan’.

Leerdoel voor de instructeur/-trice:

 1. De Zes Helende Klanken als techniek beheersen voor jezelf, dus zowel de klank zelf, de posities en de verschillende technieken beheersen.
 2. Het verschil in Yin en Yangtechniek kunnen voelen, uitleggen en meegeven. Dit is een persoonlijk leerdoel, waar niet in geexamineerd wordt. Wel is het aan te raden dit te kunnen.
 3. Lesgeven in de Zes Helende Klanken terwijl je in contact blijft met je jezelf en je lichaam.
 4. Eenvoudige vragen kunnen beantwoorden over techniek, theorie en effecten van de Klanken.

I-6 Instructortraining 6 De Kringloop op 9 maart 2019

 • Hoe geef je de Hemelse Kringloop (Macro Cosmic Orbit, MCO), zoals deze door Mantak Chia gegeven wordt?
 • Hoe kun jij je voorbereiden en verdiepen en hoe kun je je studenten voorbereiden?
 • Wat zijn de problemen die je kunt tegenkomen bij het onderwijzen van de MCO?
 • Diverse varianten van de MCO.
 • IJzeren Hemd: voorbereiding op het examen
 • Feedback en verdieping.

Persoonlijk leerdoel:
Op een diepere laag in jezelf de MCO openen. Deze techniek kunnen gebruiken in alle aspecten van je leven.

Leerdoel voor de instructeur/-trice:

 1. De MCO als techniek beheersen voor jezelf, de Jing, Chi en Shen kunnen gebruiken
 2. Het verschil in Yin en Yang variant kunnen voelen, uitleggen en meegeven. Dit is een persoonlijk leerdoel, waar niet in geëxamineerd wordt. Wel is het aan te raden dit te kunnen.
 3. De MCO kunnen openen in anderen (Passing Energy)
 4. Lesgeven in MCO terwijl je in contact blijft met je jezelf en je lichaam.
 5. Eenvoudige vragen kunnen beantwoorden over techniek, theorie en effecten van de MCO.

 

I-7 Instructortraining 7 Verdieping van jou als trainer op 6 april 2019

 • Waar sta jij nu ten opzichte van je examen
 • Feedback en ondersteuning aan elkaar
 • Voorbereiding voor het upgraden naar Certified Instructor bij Mantak Chia.

Persoonlijk leerdoel:
Het uiteindelijke persoonlijke doel van deze opleiding: De stroming in jezelf verdiepen door deze door te geven aan anderen.

Leerdoel voor de instructeur/-trice:

De stroming in jezelf vormgeven via het doorgeven van de Tao.

 

I- 8 Instructortraining 8 Examendag op 18 mei 2019

Verder na het eerste jaar:

De vervolgjaren zijn facultatief. In deze jaren gaan we werken aan je verdieping als trainer oa. :

 • Het gebruik van Chi in je training
 • Het trainen vanuit Jing, Chi en Shen
 • Het werken van Binnenuit

Daarnaast kun je je middels de vervolgjaren optimaal voorbereiden op verdere certificeringen

 • IJzeren Hemd
 • Tao Yin
 • Healing Love
 • Fusie

 

Over de trainer:
healing-tao-docent De training wordt gegeven door Senior UHT trainer René Paul Hageman. Hij heeft een wetenschappelijke en therapeutische achtergrond (Psychologie, Cognitieve Ergonomie) en werkt al 20 jaar als coach/trainer in een eigen gezondheidscentrum (Avanturijn, Utrecht). Hij geeft diverse Healing Tao trainingen en is persoonlijk door Mantak Chia gecertificeerd om met deze technieken in groepen te werken. In de zomer van 2015 is hij in de Tao Garden door Mantak Chia gecertificeerd als Senior instructor en bevoegd om de opleiding tot Associate Instructor te geven.

 

 

 

Je krijgt van mij het Associate Instructor certificaat als je:

 1. Alle 8 dagen van de opleiding hebt gevolgd. Eventueel gemiste dagen kun je in volgende jaren doen of in een privé sessie inhalen. Aan dat laatste zijn wel extra kosten verbonden. Én
 2. Als je een reeks van 6 lessen (minimaal 90 minuten per les) hebt gegeven aan een groepje (minimaal 3 cursisten). Én
 3. De evaluatieformulieren van deze 6 lessen in voldoende mate getuigen van tevredenheid bij de deelnemers en blijk geeft dat de deelnemers de technieken kunnen uitvoeren. Én
 4. Als je op de examendag blijk geeft dat je voldoende vanuit je eigenheid en flow kunt overdragen.

 

Meer lezen:

 

Dit is een éénjarige opleiding waarin je leert om de Healing Tao basistechnieken door te geven. Dit zijn de Innerlijke Glimlach, de Zes Helende Klanken en de Microkosmische Kringloop, zoals Mantak Chia, de grondleggen van de Healing Tao, ze geeft. De focus is op het feitelijke lesgeven.

Als je Associate Instructor bent, mag je onder supervisie van een Senior Instructor deze technieken doceren. Ook kun je deze technieken bijvoorbeeld in je praktijk gebruiken. Als je Certified instructor wilt worden (het stukje Supervisie van de Senior is dan niet meer nodig) kun je enkel bij Mantak Chia examen doen.

Mantak Chia komt regelmatig naar Nederland om trainingen te geven en geeft ook ongeveer om de 5 jaar een instructor training in Europa. Ook kun je in Thailand elk jaar in januari/februari een volledige opleiding volgen of het stukje Certified instructor doen. Het is niet per se noodzakelijk om al Associate Instructor te zijn om de Certified instructor training te doen bij Mantak Chia, wel zijn er dan aanvullende eisen zoals het al minimaal 3 jaar getraind hebben bij een Certified instructor en ook duurt de opleiding tot Certified instructor dan langer. Het voordeel van al Associate Instructor zijn is dat je al beter de technieken kent en je sneller Certified instructor kan worden. Het voordeel van Certified Instructor zijn is dat je dan ook kunt upgraden met verdiepende certificeringen zoals de IJzeren Hemd chikung (structuur in je lichaam), de Healing Love (seksuele energie inzetten om jezelf en anderen te helen en te vitaliseren), de Tao Yin (meer yoga achtige technieken), de Fusie (innelijke alchemie), de Chi Nei Tsang (orgaanmassage) en nog veel meer andere technieken.

Waarom zou je Associate Instructor willen worden om de technieken door te geven?

– je krijgt een degelijke opleiding om de basistechnieken goed te leren en te verdiepen op de manier zoals Mantak Chia ze geeft en zoals ze (universeel) overal in de wereld gegeven worden. Het systeem heet dan ook Universal Healing Tao als een soort van keurmerk.

– Je krijgt daardoor ook de ondersteuning van Mantak Chia via toegang tot verdiepende trainingen en vaak kortingen op verblijf en trainingskosten in de Tao Garden. Bovendien mag je op de website staan en wordt je onderdeel van het marketingprogramma van Mantak Chia.

– Je leert technieken om de kennis door te geven en inzichten in jezelf als trainer. Bovendien krijg je de ondersteuning in je lesgeven van een Senior Instructor die al veel ervaring heeft.

– Ik vind zelf dat er geen copyright zit op een techniek. Zeker als iets voor je werkt is het goed om er zoveel mogelijk mee aan de slag te gaan. In Nederland heerst echter wel een papegaai cultuur waarin mensen een keer een workshop volgen en vervolgens menen dat ze ‘goed genoeg zijn’ om de technieken door te geven. Ook daar heb ik in principe geen problemen mee, als je er een eigen originele naam aan geeft en het geen Healing Tao noemt. In mijn opleiding streef ik ernaar om je op een persoonlijke manier te begeleiden om jouw manier van lesgeven te optimaliseren en ook jouw manier van de Healing Tao technieken doorgeven te optimaliseren. Daarbij let ik bijvoorbeeld op je specifieke talenten, je structuur (houding), je compleetheid van trainer zijn en lesstof en hoe je overkomt op de groep. Vervolgens krijg je een certificaat mee waar mijn handtekening onder staat en waardoor je verder ondersteund wordt in je trainer zijn. Dat heeft het handelsmerk Healing Tao, waardoor mensen ook weten dat als ze bij jou een training volgen deze een gecertificeerde kwaliteit heeft en compatible is met andere Healing Tao trainingen

Voor wie is de opleiding?

Ik ga ervan uit dat iedereen die Associate instructor wil worden alle technieken al kent en er mee aan de slag is gegaan voor zichzelf. Het al gevolgd hebben van de basistrainingen is een voorwaarde om mee te mogen doen met deze opleiding. De minimale richtlijn is dat je ongeveer 60-70 trainingsuren hebt gevolgd. Idealiter is het als je 3 jaren ervaring hebt met de Healing Tao training. Het hebben gedaan van andere trainingen (paardrijden of kantklossen) biedt geen reductie van deze richtlijn. Het helpt wel als je bijvoorbeeld Tai Chi hebt gedaan of een opleiding acupunctuur, maar dan nog steeds is het noodzakelijk om bekend te zijn met de Healing Tao trilling, zoals we dat vaak noemen.

Als je nog helemaal nooit een Healing Tao training hebt gedaan en je wilt wel deze of een vergelijkbare opleiding volgen stel ik je voor om eerst de modules uit het basisjaar te doen. Vanaf september 2017 start ik weer met een wekelijks basisjaar in de avonduren. De hele dagen zijn op zaterdag of zondag.

 

Primaire richtlijn (in mijn lessen en ook voor deze opleiding):

– Deze training opent het lichaam en laat het lichaam meedoen in de training, d.w.z. in vrijheid meer te voelen en te stromen in je lichaam. Dit betekent per definitie dat je ook spanningen tegenkomt en patronen helder krijgt in jezelf.

– De technieken worden gebruikt om vrij te worden van patronen. We gaan ook de fusietechnieken toepassen om dat te ondersteunen. Dat betekent dat een groot deel van de training inzichtgevend is en in zekere zin ook ‘therapeutisch’.

– Vaak leidt het doen van een training ertoe dat mensen psychisch en emotioneel (energetisch) sterker worden en soms deze kracht gebruiken om hun pijn juist meer weg te drukken. Dat is een keuze die vaak onbewust gemaakt wordt en een beetje de makkelijke weg bewandelen. In mijn training is het nadrukkelijk de bedoeling om de technieken te gebruiken om méér jezelf te worden en vrij te worden van je patronen door deze aan te gaan. We gaan dus niet ‘magiers’ worden of ‘tovenaars’ om met energetische trucjes onze pijn te laten verdwijnen, maar we gaan naar binnen in onszelf om onze patronen op te lossen en onze vrije wil gebruiken om meer ‘mens’ te worden. In normaal Nederlands: we gaan niet onze mentale en emotionele kracht gebruiken om weg te gaan van de pijn, maar juist om deze te leren dragen. Daarvoor gaan we veel fusietechnieken doen.

Wat gebeurt er na de jaartraining?

Na het 1e jaar kun je verdiepende trainingen volgen om je breder te ontwikkelen in het trainer zijn en je voor te bereiden op het certificeren bij Mantak Chia van zowel de basis als de vervolg certificeringen (Tao Yin, IJzeren Hemd, Healing Love, Tai Chi chikung).

Als je al een groepje hebt waaraan je les geeft is het heel fijn als je deze groep mensen die toch op jou is afgekomen een vervolgtraining kunt aanbieden. In de vervolgjaren zitten de technieken daarvoor en ook de ondersteuning van je trainer zijn en het gemotiveerd blijven om door te gaan als trainer.