Tao Artikelen
Tao is Balans
Tao is balans. Het draait in de Tao allemaal om je natuurlijke evenwicht en het steeds terugkeren naar je natuurlijke evenwicht. Tao is yang en yin, actief en rustig, naar buiten en naar binnen gericht, mannelijk en vrouwelijk, bewustzijn en lichaam. In de Tao zijn beide polen even belangrijk. Zowel actief zijn als je rust pakken. Zowel in contact zijn met je intellect als met je gevoel. Alles afgestemd op je natuurlijke behoeften naar evenwicht en balans. In de Tao gaat het er eigenlijk om volledig mens te worden. Eén te worden met je levenskracht, jezelf; alles wat je bent. Uiteindelijk is de Tao een pad om volledig vrij te worden.
Tao is leuk.
Tao is genieten en vrij worden. Omdat dingen die je evenwicht geven nadrukkelijk erg leuk zijn.
Tao is evenwicht; Tao is datgene doen wat fijn voelt vanuit je vrije levensstroming. Je lichaam geven wat het vraagt en doen wat je eigenlijk heel graag wilt.
Tao heeft niets te maken met hard trainen en goed je best doen. Dat is iets wat we in het Westen verzonnen hebben. In onze patriarchale maatschappij ligt de nadruk op het naar buiten gericht zijn. Op actief zijn, werken en je best doen. Op het kijken naar buiten en indrukken opdoen in de wereld. Je emoties onderdrukken of in elk geval geen anderen ermee lastig vallen en dan maar een gezicht opzetten alsof er niets aan de hand is. Ons beloningssysteem is vooral gericht op intellectueel mannelijk functioneren. Dingen doenom iets te bereiken. “Wat heb jij vandaag gedaan?”, vragen we elkaar. Als het “veel” is kun je vaak rekenen op een complimentje, in het geval van “niets” moet je je misschien wel verdedigen. We werken en zijn actief. Als het donker is doen we een lamp aan om nog langer door te kunnen gaan of kijken we met z’n allen uren in een lamp (de tv of het computerscherm). Om te ‘ontspannen’ nota bene. We staan vroeg op terwijl we misschien nog langer willen slapen. Op een trip doen we het liefst zoveel mogelijk. In de Tao mag je dat allemaal doen. Omdat in de Tao yang even belangrijk is als yin.
Omdat Tao evenwicht is, zijn ook de yin dingen geen taboe. Slapen, luieren, rondlummelen, spelen, niets doen, naar binnen voelen, uiting geven aan wat van binnen leeft. Voor je uit staren, dagdromen, mediteren, in de zon liggen. Het is allemaal yin en al worden ze vaak gezien als ‘tijdsverspilling’, ze zijn even belangrijk voor het evenwicht, je welbehagen en het goed kunnen functioneren. In de Tao gaat het er eigenlijk om te doen waar je behoefte aan hebt.
Tao is alleen doen waar je zin in hebt
Een Taoïst doet eigenlijk alleen waar zij zin in heeft. Als je heel veel zin hebt om uit te slapen of op vakantie te gaan of een hunkerende behoefte in jezelf voelt om eens een dagje niets te doen is er ongetwijfeld een overschot aan activiteit in je leven (Tao technisch teveel ‘yang’). Veel mensen voelen diep van binnen een vermoeidheid in combinatie met een diep verlangen naar meer rust. Het is niet zozeer dat we geen tijd hebben om rust te nemen. Grappig genoeg heb je als mens een vrije wil met juist een heel grote vrijheid om dingen te doen en toch kiezen we vaak voor een overactief leven. Ook in de uren dat we zogenaamd ‘vrij’ zijn. Dieren doen dat niet. Die gaan lekker lui voor de verwarming liggen en zorgeloos pitten als ze dat willen. Om daarna weer vanuit levenslust op te springen, vanuit natuurlijkheid. Dieren zijn over het algemeen volledig tao.
Tao is verbinden met levenslust
Het gaat er in de Tao niet om lui te worden. Het gaat erom te doen wat je echt wilt. En dat betekent grotendeels vrij worden van patronen. En in eerste instantie je gaan richten op de ‘binnenkant’ zodat je beter voelt wat je nodig hebt, wat je echt wilt, hoe het echt met je gaat en wat je tegenhoudt in je vrijheid. Dat maakt de Tao heel volledig en ook op lange termijn doeltreffend. Als Taoïst ben je er eigenlijk in geïnteresseerd om je levensdoelen te bereiken zonder dat je eraan onderdoor gaat. En met in achtneming van jezelf en zoveel mogelijk genieten. Tao is verbinden met levenslust.
Healing Tao
Gezond en vitaal blijven of weer worden door middel van eenvoudige oefeningen is voor veel mensen een belangrijke reden om Tao te beoefenen. Evenwel is de Tao ook een pad om vrij te worden van patronen. Van trauma’s, kreukels in je beleving en persoonlijkheid, angsten en beperkingen en al die dingen die je zo in je ‘rugzakje’ kunt hebben zitten. Tao beoefenen ondersteunt je in een therapeutisch of persoonlijk proces, en zet dit ook in gang.
In de basistraining en verdieping basis ga je je lichaam goed voelen, je lichaam ontspannen, je lichaam beter en makkelijker laten functioneren en je lichaam beter ‘bewonen’. Dat doen we met verschillende technieken die je lichaam zacht en ontspannen maken, de pezen en gewrichten ontlasten, het Lymfevatenstelsel beter laten functioneren en alle organen beter van bloed, zuurstof en energie voorzien. Ook leer je metabewustzijn te hebben op je training en levensbewandeling. Dit betekent dat je in kaart gaat brengen hoe je gedurende de dag met je lichaam omgaat en waar je dat kan verbeteren. De basistraining transformeert je lichaam. We gebruiken daarvoor ook de tao basistechnieken als de ‘Innerlijke Glimlach’, de ‘Zes Helende Klanken’, en de ‘Hemelse Kringloop’. Met deze technieken leer je echt contact maken met je organen, de organen schoon en ontspannen te krijgen en een heldere energiebalans in je zelf te creëren.
In de Tao Fusietraining gaan we dieper in onszelf en in onze persoonlijkheid (onze chi-velden). Het is in zekere zin ‘normaal’ te noemen dat mensen een deel van hun kracht en energie gebruiken om zichzelf te ondermijnen en bijvoorbeeld dingen uit de weg te gaan, maar ook om bepaalde emoties en gevoelens weg te drukken. Dit kan te maken hebben met ervaringen in onze jeugd, maar ook het gevolg zijn van veel mentale belasting en stress die heel gebruikelijk zijn in onze maatschappij. Als resultaat ervaren we vaak minder contact met gevoelens en ons fysieke lichaam. In de fusietraining gaan we dieper en sterker onze patronen verwerken. Hierdoor krijg je een helderder bewustzijn over jezelf en wat er in je omgeving gebeurt. En je kunt allerlei patronen en trauma’s die je in de weg zitten verwerken. We gebruiken daarvoor universele principes die bij elke vorm van verwerking plaatsvinden en die je chi-velden (o.a. je gedachten , je emoties en je seksuele energie) met elkaar verbinden, waardoor je bewuster, helderder en energieker in het leven kunt staan.
De Universal Healing Tao (UHT) is een volledig en compleet systeem. Je leert heel eenvoudige en praktische oefeningen waar je fysiek rustig en aanwezig van wordt. Waardoor je je kalm en fijn in jezelf gaat voelen. Waar je door in balans komt en je kunt verbinden met je levenskracht. Daarnaast krijg je heel veel praktische hulpmiddelen om inzicht in jezelf te krijgen en je patronen op te lossen. Zodoende is de Healing Tao een pad naar vrijheid. Je wordt onafhankelijk van dingen die je moet, van lessen die je moet volgen; en je wordt vrij om je te verbinden met je eigen levensstroom.
De grondlegger van de Universal Healing Tao is Mantak Chia. Hij is een van de meest bekende Taoïsten, ook gezien het feit dat hij elk jaar wel in de top 50 staat van meest invloedrijke nog levende spirituele leiders in de wereld (in 2012 b.v. op plek 18). Mantak Chia heeft meer dan 80 boeken geschreven en het Healing Tao systeem is extreem uitgebreid. Er zijn specifieke tao oefeningen voor je botten en beenmerg, je klieren en je hersenen. Ook de Healing Love; het aanwenden van je seksuele levenskracht voor je gezondheid en welbevinden is onderdeel van de Healing Tao training. De Healing Tao training is enorm uitgebreid. Dat is prettig want ieder kan doen wat haar of hem aanspreekt.
Tai Chi of Tai Ji
Een overkoepelende benaming van alle fysieke trainingen in de Tao is Qigong ook wel Chikung genoemd. Een van de meest bekende is de Tai Chi Chuan qigong. Het is een beweging van het hele lichaam; je ‘loopt’ als het ware door de beweging heen. Naast je lichaam (qigong) train je ook je bewustzijn (Nei Kung) en geest (Nei Dan). Andere qigongs die je in de Tao kunt tegenkomen zijn bijvoorbeeld de Primordial chikung en de Xing Shen Zhuang chikung.
Heb je vragen of wil je je inschrijven?