Therapie in Utrecht Centrum

Het in kaart brengen en op een rijtje zetten van je innerlijke patronen en gesteldheid is lastig als je het alleen moet doen. Zeker als je doel is om problemen uit te werken en klachten op te lossen. Dan kan therapie of personal coaching je helpen.

Er zijn veel verschillende soorten therapeutische begeleiding en coaching die meestal eenzelfde soort resultaat beogen. Kies een vorm van begeleiding die je aanspreekt. Sommige vormen ‘praat’ je tijdens de sessie met de therapeut of coach, terwijl je op een stoel zit, zoals de meeste vormen van cognitieve en psychologische therapie. Bij ander vormen van therapeutische begeleiding werk je dingen uit via je lichaam of via expressie. Een belangrijk onderdeel van de therapie of coaching is de therapeut, de persoon die je de begeleiding geeft. Het is cruciaal dat het tussen jou en haar of hem klikt. Het belangrijkste deel van therapie of coaching is het vertrouwen tussen cliënt en therapeut / coach.

Kies de therapie of therapeutische begeleiding / coach die bij je past

Voel je vrij om eerst in een vrijblijvend (meestal telefonisch) gesprek kennis te maken met en therapeut of coach en stel de vragen die voor jou belangrijk zijn.

Zoals wat je met de begeleiding wilt en of de therapeut of coach je hierbij kan helpen. Neem eerst goed de tijd om helder te hebben bij jezelf wat voor jou belangrijk is: Wil je inzicht? Wil je patronen oplossen? Wil je iets veranderen in je leven en wil je een ruggensteuntje? De wens die van binnen uit komt is de belangrijkste. Therapie  of coaching doe je voor jezelf. Stel daarom alle vragen die je wilt.

Om je voor te bereiden kun je eerst wat lezen over verschillende therapie- en coachingsvormen en over de achtergrond over degene die de begeleiding geeft, de therapeut of coach. Sommige vormen van therapie en therapeutische begeleiding worden vergoed en soms wordt een bepaalde coach of therapeut vergoed. Dat kan een afweging zijn om voor een therapievorm te kiezen. Maar kies altijd een therapievorm en therapeut die je aanspreekt. Dat is belangrijker dan dat je therapie of coach vergoed wordt of dat de in therapie of therapeutische begeleidingsvorm in de buurt gegeven wordt.

In Avanturijn houden verschillende therapeuten en personal coaches hun praktijk. Zij hebben op deze site ook een pagina over hun praktijk waar je in grote lijnen kunt lezen wat voor begeleiding ze geven. In de meeste gevallen met een (aantal) linken erbij van vakvereniging om verder te lezen.

Hieronder een overzicht van de verschillende therapieën en persoonlijke begeleiding die in Avanturijn gegeven worden– klik voor meer informatie.

Praktijken voor Fysieke therapie en therapeutische begeleiding.

In deze vorm van persoonlijke begeleiding staat het lichaam centraal. In de meeste gevallen wordt het contact met het lichaam ondersteund door aanraking door de therapeut of beweging van het lichaam. Waardoor ook je emoties en ‘mind’ aangeraakt worden.

– Praktijk voor acupunctuur en kruiden

– Massage praktijk

– Praktijk voor Reiki en healing

– Praktijk voor Cranio-sacraal-therapie

Praktijken voor Emotioneel en psychisch werk.

Bij deze vorm van begeleiding staan emoties en je algehele mentale gesteldheid centraal. Daarbij kun je ook spanningen in het lichaam loslaten. Tijdens een deel van de begeleiding kan je lichaam worden aangeraakt; in andere delen van de begeleiding zit je alleen op een stoel en praat.

– Praktijk MindConsult van Ramo de Boer – Gestalttherapie 

Psychologen praktijk Utrecht (Corline van den Hooven)

– Praktijk voor regressie- en reïncarnatietherapie

– EMDR praktijk

Coaching.

Coaching is in de eerste plaats gericht op het veranderen van de wijze waarop je je gedraagt, met als doel de manier waarop je dingen doet productiever en minder problematisch te maken. Van oorsprong was coaching meer werk georiënteerd maar werkt tegenwoordig meestal op het snijvlak tussen werk en privé.
Coaching kan soms overlappen met leren (aanleren van specifieke vaardigheden) en met therapie (emotionele problemen die je hinderen in het veranderen van je gedrag).
Verandering komt in coaching vooral van je bereid te experimenteren met de verschillende gedragingen die je coach voorstelt en om te zien wat werkt en niet werkt voor je.
De specifieke invulling en werkwijze verschilt per coach en wordt mede bepaald door je coaching vraag.

Bij deze vorm van coaching / begeleiding gaat het nadrukkelijk om praten. In de regel wordt het lichaam niet aangeraak.

– Praktijk MindConsult van Ramo de Boer  – Mindconsult

Psychologen praktijk Utrecht (Corline van den Hooven)

Psychologie praktijk  (Ramo de Boer)

Psychologie praktijk (Spaanstalig)  (Miquel Fernando)

– Praktijk voor Loopbaanbegeleiding

– Praktijk voor loopbaan advies en coaching

– Pedagogische coaching praktijk

Expressie.

Bij deze vorm van begeleiding helpt de therapeut of coach je met het uiting of iets creëren. Dit staat aan de basis van het therapeutische proces.

– Praktijk voor Creatieve therapie en stemwerk (lees hier meer over Creatieve Therapie)

– Praktijk voor beeldende therapie

– Zang praktijk

 

Combinatie: alle vier bovenstaande categorieën.

Sommige praktijkvormen kunnen niet goed gevat worden in bovenstaande categorieën omdat ze een combinatie zijn van alle vormen. Dat geldt o.a. voor deze vorm: www.stemenbeeld.nl

 

Relatietherapie.

Deze begeleidingsvorm kan individueel zijn of in een relatie. The therapeut of coach gaat het therapeutische proces aan met jou alleen of met een partner (relatie, werk of kind). Centraal in de begeleiding staat de relatie. Soms staat de vorm al eerder genoemd onder een andere categorie van therapeutische begeleiding of coaching, omdat relatietherapie ook in verschillende begeleidingsvormen bestaat.

Psychologen praktijk Utrecht (Corline van den Hooven)

Relatietherapie praktijk ‘de Branding’ door Cora de Jonge en Pim Bok

– Relatietherapie praktijk ‘Mindconsult’  door Ramo de Boer