Tao Instructeursopleiding jaartraining

Je kunt meedoen als je de eerste 2 jaar (Basistraining en Fusietraining) hebt afgerond. Instromen is beperkt mogelijk, neem daarvoor contact op. 

Lesgeven vanuit je eigen kracht

Hoe zou je het vinden om helemaal in je eigen kracht te staan?
Om in je eigen authenticiteit en stroming te leven?
En van daaruit anderen te inspireren?

Zonder dat iemand iets te vertellen heeft over of jij goed genoeg bent of niet.
En zonder dat je een methode of techniek behoeft door te geven, die ingewikkeld of gecompliceerd is. En waar je op beoordeeld wordt of je het kunstje wel of niet kunt uitvoeren?

Veel mensen zijn op zoek naar het stromen vanuit hun authentieke zelf en het doorgeven daarvan, maar hebben nog geen vorm gevonden.


Inspiratie en je eigen weg volgen

Er is veel inspiratie te vinden door in groepen samen te zijn en samen te trainen of naar geïnspireerde mensen te luisteren. Maar het volgen van je eigen levenspad is uiteindelijk iets wat je zelf doet. Het is niet meer vanzelfsprekend in deze tijd om een mens of groep van mensen te volgen en ervan uit te gaan dat dit je dichter bij je authentieke zelf brengt. Ookal kunnen zowel groepen als individuen je inspireren en is het fijn om onderdeel daarvan te zijn. Uiteindelijk gaat het volgen van een pad, dat iemand anders impliciet of expliciet voor je uitstippelt, al snel over in verwarring.

Je authentieke zelf met het totaal aan talenten, bewustzijn en levenservaring die je hebt opgedaan is je ware kracht. Hoe meer je in staat bent vanuit jezelf je oorspronkelijke kracht te stromen en je eigen inspiratielijn te volgen, des te sterker je verbonden raakt met jezelf, je kracht en je levensbestemming.

Niemand heeft zeggenschap over je authentieke zelf, behalve jijzelf. En hoe meer je zelf ruimte geeft aan je eigen kracht, des te makkelijker en vollediger je eigen kracht wordt. In de Jaartraining gaan we uitgebreid hiermee aan de slag. Je gaat met behulp van eenvoudige technieken zelf in je authentieke trilling staan en van hieruit de medecursisten en anderen inspireren.

Geen focus op technieken maar op innerlijke kracht

Vaak wordt bij opleidingen gefocust op technieken: het precies kunnen doen van iets en het precies weten hoe alles zit. Meestal zijn de technieken en kennis ontwikkeld door iemand die in zijn of haar authentieke kracht staat of stond, waardoor ze uitermate krachtig zijn. Echter door alleen de techniek door te geven, geef je een leeg omhulsel door. Dat is waarom discipelen van een spiritueel leider vaak bij lange na niet de kracht hebben die de leider heeft. Vaak tot frustratie van zowel de leider als de volgelingen.

Maar je eigen kracht is universeel en supersterk. Het is zaak om los van de technieken je eigen kracht aan te boren. Het is gebleken dat iedereen dit kan, dat het simpel is en nog erg leuk bovendien.

Healing Tao associate instructor opleiding

Deze opleiding is onderdeel van het internationale UHT systeem van Mantak Chia. Hij is de grondlegger van de Universal Healing Tao en heeft verspreid over de wereld een aantal Senior Intructors waar hij toestemming aan verleend heeft om mensen op te leiden in de basistechnieken. René Paul Hageman is sinds 2015 één van deze seniors en geeft onderstaande opleiding in Utrecht. Nadat je deze opleiding gedaan hebt, kun je binnen het UHT systeem je verder ontwikkelen en verdiepen in de Tao Garden in Thailand, of dichter bij huis wanneer Mantak Chia over de wereld reist.


Waarom op deze manier?

Bij veel examens zie je mensen soms trillen van de zenuwen en totaal niet in hun kracht een kunstje doen. Daarbij wel of niet de juiste dingen zeggend en wel of niet de juiste dingen doende. Op grond hiervan argumenteren vervolgens de examinators of de kandidaten wel of niet geslaagd zijn, zodat zij vervolgens het stempel 'docent binnen het systeem' opgedrukt krijgen. Tijdens het proces van Senior instructor worden was ik als docent en/of examinator onderdeel van 4 verschillende opleidingen binnen de Healing Tao, en heb ik besloten om dat anders te doen.

Als je trainer bent, gaat het er namelijk niet om dat je iets 'weet' of iets 'kunt doen', je moet het zijn vanuit je lichaam. Alleen dan, goed verankerd in je lijf, kun je mensen ook meenemen op het diepste fysieke niveau. Het niveau waarop het mogelijk is om echt te veranderen. Lesgeven vanuit je hoofd of vanuit je gevoel is een interessante bezigheid, die je studenten meeneemt in een droom waarin ze het idee hebben dat ze iets nuttigs doen. Ondertussen gebeurt er niets.


Dat is vrij hard gesteld maar zeer nodig. In onze maatschappij ligt zoveel de nadruk op de buitenkant en wordt de binnenkant vaak gemaskeerd of gewoon verborgen. En het scholen van iemand die bijvoorbeeld al heel veel 'weet' of 'al 20 jaar getraind heeft' is een lastige opgave. Dat weet ik, omdat ik zelf veel 'weet' en al vele jaren getraind had voordat ik door kreeg dat de binnenkant belangrijker is dan de buitenkant. Over het algemeen doen mensen dingen waarmee ze zichzelf beschermen en vaak hun diepste zelf niet laten zien. Als je op die manier lesgeeft, bied je weinig vrijheid aan je studenten om zichzelf te zijn en meer zichzelf te worden. De eerste stap is naar binnen te keren en te gaan ervaren en uiteindelijk zijn wie je bent. Zodat je 'vanuit het midden' dus neutraal in de wereld staat.

Neutraal worden doe je door zacht te zijn naar jezelf en je oordelen over jezelf en de wereld los te laten. Door je angsten en beperkende overtuigingen los te laten en anderen in hun waarde te laten. Als je dat niet lukt als docent, dan geef je bewust of onbewust je angsten door, in je etherische, emotionele en mentale lichaam. Je pakt ze als het ware vast en duwt ze een bepaalde kant op.  Daardoor kunnen anderen een proces ingaan wat ze wellicht op dat moment nodig hebben, maar het is niet de neutrale weg naar je authentieke zelf.

Om anderen te helpen op hun eigen pad naar hun eigen authentieke zelf, is het belangrijk eerst zelf authentiek te worden. Anders gaan je studenten 'worden zoals jij' omdat je 'je zaakjes zo goed op orde' hebt of zoveel 'weet' of 'zo'n leuke man of vrouw' bent. Ze worden zelf dan een leeg omhulsel van de buitenkant die jij schept. Met daarbij alle rimpelingen in jouw overtuigingen en ideeën over jezelf en de wereld.

Het is een proces wat veel mensen doorlopen in hun trainer zijn. De patronen met alles waar jij je schuldig over voelt, of waar je bang over bent, of wat je wilt verstoppen, of waar je een goed gevoel over krijgt, daarover heb je je buitenkant geplakt. En dat zet je in de wereld neer, met jouw gezicht. En als je lesgeeft, draag je dat uit.

Kijk om je heen hoeveel yang systemen er zijn in de wereld. Waarbij een bepaalde leer wordt uitgedragen die oordeelt over wat goed en wat slecht is. En hoe mensen moeten zijn. En wat te doen met mensen die niet zich onderwerpen aan deze leer. Precies wat in mensen gebeurt vanbinnen, dat wordt naar buiten gebracht. Yangsysteem, dus het wordt zo uitgedragen dat het groter wordt om uiteindelijk de hele wereld te veranderen. Onder het motto van 'de wereld verbeteren' of 'veiliger maken'. Inplaats van gewoon jezelf te veranderen en iedereen vrij te laten met hun eigen vrije wil. Dat is een erg lastige stap voor de meeste mensen. Om niet de wereld te willen manipuleren naar je eigen beeld.

Het is in deze opleiding nadrukkelijk de bedoeling om dat achter ons te laten. Om uiteindelijk vanuit je neutrale positie anderen vrij te laten en in hun eigen kracht te laten komen. Zodat ze niet een leeg omhulsel van jou worden, maar een volle mens vanuit hun eigen kracht. Uiteindelijk bewegen we daar allemaal naar toe, maar het kan geen kwaad om daar nu al een stap in te nemen.

Vandaar dat in we in het basisjaar afdalen in ons lichaam. En in het tweede jaar naar je eigen kracht en neutrale zelf gaan. Als je wilt lesgeven op deze manier, is deze opleiding geschikt voor jou. Als je kunt voelen in je hele lijf en vanuit je ‘midden’ kunt zijn. Dat is nadrukkelijk anders dan ‘vanuit je hoofd’ trainen en ‘weten’ of vanuit je gevoel ‘iets kunnen’. En ook het ‘al 20 jaar trainen’ en ‘al zoveel dingen gedaan hebben’ is geen enkele garantie dat je er klaar voor bent. Evengoed is het proces om authentiek te worden minder ingewikkeld dan het lijkt. Je hoeft er namelijk niets voor te 'weten' en ook geen '20 jaar te trainen'.

In het basisjaar van de opleiding en in het fusiejaar leer je je verbinden met je eigen levensstroom. Dat is de basis van elk lesgeven of het nu in de Tao is of vanuit een andere traditie. In de opleiding tot Associate Instructor leer je om les te gaan geven in de basistechnieken van de Healing Tao. Daarbij ligt de nadruk niet op de vorm maar op de inhoud. Dit kun je doen voor je beroep of als onderdeel van trainingen die je al geeft. Breder gezien ga je je ontwikkelen als trainer in het doorgeven van technieken en jouw specifieke kwaliteiten als mens en trainer krijgen de volle aandacht. Er is veel mogelijkheid tot groei.

Wanneer kun je meedoen?

 1. Je wilt graag in groepen je inspiratie doorgeven
  Je hebt wellicht nog geen vorm waarin je dit doet. Of je zoekt verdieping in de manier waarop je voor groepen staat.
  Mogelijk geef je al les in de Healing Tao of in een andere stroming of heb je in het verleden een opleiding daartoe gevolgd en je wilt je verdiepen in je eigen kwaliteiten als trainer.

  Je leert lesgeven en verdiepen vanuit je eigen kracht en we nemen als basis de Universal Healing Tao (UHT) technieken. Daar kun je helemaal je eigen vorm aan geven zoals je zelf vindt hoe dat bij jou past. En op de manier zoals jij dat graag wilt. Je doet het examen mee, maar je beslist zelf of je het officiele certificaat van de Tao Garden wilt of een certificaat van deelname.
 2. Je wilt graag gecertificeerd Healing Tao docent worden. Omdat de opleiding ook een officiele opleiding binnen het UHT systeem is, kun je je verder verdiepen in het systeem van Mantak Chia: Nadat je Associate Instructor bent geworden kun je in verschillende technieken upgraden in de Tao Garden en ben je officieel bevoegd om als Healing Tao docent les te geven. Het certificaat is een keurmerk wat staat voor gegarandeerde kwaliteit binnen het UHT systeem.

 3. Je wilt je wel verdiepen in de Tao training maar geen les geven . Dan kun je ook als auditor meedoen, in dit geval heb je vrijstelling van de huiswerkgroepen en examendag. Al raad ik wel aan om de huiswerkgroepen ook bij te wonen.

Richtlijnen vanuit de Tao Garden om mee te kunnen doen zijn:

 1. Dat je alle technieken al eens gedaan hebt en er vertrouwd mee bent, dwz. je hebt minimaal 60 uren training gehad waarvan minimaal 40 uur in de Basistechnieken en minimaal 20 uur training gevolgd in: Fusie, Healing Love of Tai Chi. Eén avondreeks (10 lessen) telt voor 15 uur, wat betekent dat je minimaal 4 trimesters gevolgd hebt. Eén hele dag telt voor 6 uur, wat betekent dat je minimaal 10 hele dagen hebt gedaan. Dit is belangrijk omdat je daardoor alle technieken al kent en dus een zogeheten ‘kapstokje’ hebt om een verdieping in de technieken ‘aan op te hangen’. Er is geen vrijstelling hiervoor als je al andere technieken kent, omdat het echt gaat om de technieken die we gaan doorgeven.
 2. Daarnaast heb je zelf thuis getraind voor minimaal 6 maanden (een eigen dagelijkse routine in de Innerlijke Glimlach, Zes Helende Klanken, de Hemelse Kringloop, Healing Love of Tai Chi). Dit is belangrijk om zelf al vertrouwd te zijn met de technieken en deze in je lichaam te kunnen ‘aanzetten’. Het lesgeven in de Tao geschiedt nadrukkelijk via het lichaam en niet alleen via woorden.
 3. Je beschikt over een goed vermogen tot zelfreflectie, met inzicht in je goede en slechte kwaliteiten. En je bent in staat om (opbouwende) suggesties over jezelf te aanvaarden en om te zetten in persoonlijke groei.

Hoe kun je je opgeven?


Stuur een motivatiemail (rphageman@gmail.com) waarin je de volgende vragen beantwoordt:
a.     Wat is het dat je in beginsel trekt om Healing Tao lessen te willen geven?
b.     Wat wil je graag als trainer meegeven aan je studenten?
c.      Welke vaardigheden om het bovenstaande te doen heb je nu al die je met je meeneemt in de training?
d.     Wat wil je graag nog leren en/of wat lijkt je moeilijk aan het lesgeven.

In de motivatiemail worden naam, factuuradres en contactgegevens opgenomen.

De volgende stap is een vrijblijvende intake om te zien of jij en ik dit proces met elkaar willen aangaan. Je krijgt antwoord op je mail binnen 24 uur (op werkdagen) en binnen 72 (weekend of vakantieperiode). Vervolgens bel of mail ik je voor een afspraak voor de intake. Tijdens deze intake gaan we dieper in op jouw persoonlijke vragen en wensen. In de opleiding wordt rekening gehouden met je persoonlijke proces.

Bij de opleiding zijn ook 2 persoonlijk sessies (1 á 2 uur) inbegrepen, waarin we focussen op jouw specifieke thematieken met het lesgeven of met je persoonlijke groei. Voor meer informatie over de procedure en opleiding kun je bellen naar 030-2331766 (bereikbaar op di/wo/do van 10:00-12:00 uur).

Hoe is de opleiding vormgegeven?

De opleiding tot Associate Instructor (2022) is op 8 dagen (1 dag per maand). Data worden nog bekend gemaakt.

Daarnaast wordt het sterk aangeraden een wekelijkse of maandelijkse training in de tao technieken te volgen zodat je in training blijft naast de opleiding, waarin we vooral op het lesgeven zelf focussen.

De opleiding bestaat uit

 • Een intakegesprek.
 • 8 dagen lestraining inclusief examendag, certificaat en upgrade naar Associate Intructor certificaat van de Tao Garden (je komt dan ook op de website van Mantak Chia).
 • 2 privé consulten.
 • een Instructeurwerkboek met 100+ pagina’s.

De jaartraining is opgedeeld in modules. Elke module heeft een concreet doel en in elke module leer je technieken om direct door te kunnen geven. Tijdens de opleidingsdagen gaan we ook dieper in op individuele processen en vragen, ook leer je oefeningen om te verdiepen. Sommige daarvan doen we in de les, andere zijn voor de huiswerkgroepen.

De eerste 3 modules van de opleiding bereiden je voor op het lesgeven.  Na de 3e module ga je 6 zelf ontworpen lessen geven aan vrienden, collega’s en bekenden. Tussen de lessen door heb je een huiswerkgroep waarin je elkaar helpt en ondersteunt in het lesgeven.

Verdere tijdsinvestering

Huiswerkgroep 2x per maand. Richtlijn voor de duur van een huiswerkgroep is 2,5 uur. Er zijn minimaal 3 studenten aanwezig.

Lesgeven in een eigen groep: je gaat minimaal een reeks van 6 lessen aanbieden aan een groep leerlingen (mogen ook vrienden/familie of bekenden zijn). Het is aanbevolen om 1x per week les te geven. Dit kan ook zijn aan elkaar in de huiswerkgroep.

Totale kosten voor de opleiding: €1.199,- incl. examen en kosten voor het certificaat maar exclusief btw (21%). Als je les gaat geven heb je ook een btw nummer nodig, krijg je btw terug en kun je alles als kosten opgeven.

Over de trainer

De training wordt gegeven door Senior UHT trainer René Paul Hageman. Hij heeft een wetenschappelijke en therapeutische achtergrond (Psychologie, Cognitieve Ergonomie) en werkt al 20 jaar als coach/trainer in een eigen gezondheidscentrum (Avanturijn, Utrecht). Hij geeft diverse Healing Tao trainingen en is persoonlijk door Mantak Chia gecertificeerd om met deze technieken in groepen te werken. In de zomer van 2015 is hij in de Tao Garden door Mantak Chia gecertificeerd als Senior instructor en bevoegd om de opleiding tot Associate Instructor te geven.

Je krijgt van mij het Associate Instructor certificaat als je

 • Alle 8 dagen van de opleiding hebt gevolgd. Eventueel gemiste dagen kun je in volgende jaren doen of in een privé sessie inhalen. Aan dat laatste zijn wel extra kosten verbonden. Én
 • Als je een reeks van 6 lessen (minimaal 90 minuten per les) hebt gegeven aan een groepje (minimaal 3 cursisten). Én
 • De evaluatieformulieren van deze 6 lessen in voldoende mate getuigen van tevredenheid bij de deelnemers en blijk geeft dat de deelnemers de technieken kunnen uitvoeren. Én
  Als je op de examendag blijk geeft dat je voldoende vanuit je eigenheid en flow kunt overdragen.

Inschrijven